Nedstämdhet! Depression! Utmattningssyndrom! Oro! Ångest...

 

KÄNNER DU IGEN DIG? Symptom som nedstämdhet, svårighet att ta initiativ, lättirriterad, koncentrationssvårigheter, sömnstörningar, ångest, minskat känslomässigt engagemang, skuldkänslor och hopplöshet. Att ha en depression kan innebära att allt känns tungt, minsta sak man ska göra känns som att bestiga ett berg. Man får ångest och blir känslig för allt, inte minst kritik. Tankarna snurrar kring hur hemskt allt är, hur värdelös man är och hur misslyckat ens liv är. Man har ingen lust att äta eller kanske äter för mycket och att laga mat är alldeles för jobbigt. Sömnen fungerar inte heller och man orkar inte motionera. Man drar sig undan familj och vänner. Eftersom man inte längre orkar göra sådant som man brukar göra får man allt mindre stimulans, livet blir händelsefattigt och tomt och man får allt mer tid över för att grubbla. Onda cirklar uppstår där depressionen snart tycks bli självgående och allt fokus ligger enbart på att MÅ BRA.

Känns det igen?

Det gjorde det för mig...

Jag förstod inte riktigt varför jag inte kunde leverera mer, hade ingen ork oavsett hur mycket jag än vilade, var tvungen att sätta mig och sova på en stol i konferensrummet (tur det var jag som ägde bolaget). Mycket av det som står i texten ovanför stämde således in på mig.

 

Gick på KBT behandlingar, 25 stycken, hjälpte inte mig.

Gick till en specialist i psykiatri, laborerade med en massa tabletter hittade inte rätt dos bytte tabletter vilket jag förstår är vanligt. Detta har fortgått i snart fyra år. Familjen tyckte jag blev som en zombie och jag fick hela tiden höra att tabletterna var starkt beroendeframkallande vilket var lite läskigt då jag märkte hur dåligt jag mådde när jag under en period fungerade lite bättre och drog ner på styrkan, låg i fosterställning och bara skakade.

Det blev bröllop då tänkte jag nu skall de få se att jag är glad och trevlig som vanligt, tog en öl och lite senare en drink, fick omgående en blackout och kommer inte ihåg mer den kvällen och mådde fruktansvärt dåligt flera dagar. Hoppar av alla kompisgäng och att umgås med vänner bara för man inte orkar. Dp får man ångest av att plötsligt bli asocial. Sexet behöver vi inte ens prata om, tabletterna gör det omöjligt.

 

Fick vetskap att det fanns något som heter TMS behandling via en vän. Ringde dem och fick hoppa in på ett återbud relativt snabbt. Efter gjort mina 20 behandlingar och som dessutom betalades av Region Skåne då jag hade uppnått frikort, kände jag mig mycket bättre, visst jag nådde inte tillbaka till min fulla kapacitet men gått från 25% nådde jag nu 75%. Kunde trappa ner på medicinen mådde bättre och fick en förhoppning.

 

Fick rekommenderat andra vänner som också visade sig må dåligt. Resultatet av deras behandling med TMS var att en del av dem mådde mycket bättre medans andra inte fick samma goda effekt, men upplevde att de blev något bättre.